Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslavy 110 let SDH Všechlapy

9. 7. 2009

Dne 5.července 2009 proběhl ve Všechlapech hasičský den, který jsme uspořádali v rámci oslav 110. výročí založení SDH. Povedlo se nám uvést do skutečnosti myšlenku poznat obyvatele ostatních obcí s názvem Všechlapy v České republice. Naše pozvání přijaly celkem 3 obce. Byly to Zabrušany od Teplic, pod něž spadá obec Všechlapy, dále Všechlapy od Tábora a největší obec v ČR s tímto názvem Všechlapy u Nymburka. Připočteme-li ještě místní všechlapáky, byly u nás celkem čtyři Všechlapy z celkového počtu 6 obcí v ČR, což je velice slušná účast. Všem se myšlenka spřátelení obcí líbila. Nebyly však pozvány jen tyto obce, ale přijela řada dalších spřátelených družstev  z okolních obcí. Soutěžní družstva tvořili jak hasiči, tak i lidé z řad veřejnosti.

 Celý den se měl nést v duchu zábavy a pohody. Plány nám však zkazilo sobotní počasí, které se rozhodlo nás pozlobit a vyzkoušet naši trpělivost. Odpoledne se přihnala bouřka s velkým lijákem a silným větrem, který, bohužel, rozlámal již postavené stany pro obecenstvo. Ve stánku s občerstvením, který jsme měli už také nachystán zůstalo po lijáku menší jezírko, nemluvě o trávě ze které stříkala voda na všechny strany. Museli jsme začít s opravou polámané stanové konstrukce a vše připravovat do nočních hodin znovu. V neděli ráno i během celého dne jsme s prosebnými pohledy zkoumali každý mráček na obloze, jestli z něho bude pršet nebo ne. Ale počasí se rozhodlo nám vynahradit sobotní útrapy a celý den bylo krásně, lépe řečeno vedro.

 Na louku do Všechlap se sjelo celkem 17 soutěžních družstev. Program dne zahájili vlašimští profesionální hasiči, kteří přijeli předvést vyproštění zraněných z havarovaného vozidla, uhašení hořícího vozidla a záchranu zraněných ve výškách.

 Po nich následovalo vystoupení psovodů z kynologického spolku Vlašim. Pak přišlo na řadu přivítání všech zúčastněných a projev starosty SDH Všechlapy a starosty obce.

 Několik družstev předvedlo požární útok. Poté následovala soutěž v netradičních hasičských disciplínách. První z nich byla štafeta. Této soutěže se zúčastnilo vždy sedm členů z každého družstva. Podstatou bylo odvozit všechny členy na kolečku od startovní čáry k dřevěnému platu, kde dva soutěžící nabrali vodu, každý do dvou kbelíků, a museli ji donést přes překážky na konec dráhy. Další dva soutěžící donesli na konec dráhy džberovky a poslední dva proudnice s hadicemi.  Úkolem bylo přelít vodu z kbelíků do džberovek, napumpovat a vodou z proudnic shodit plastové láhve. Legrace při této disciplíně byla veliká i přes občasné nehezké pády soutěžících, protože dráha byla po několika startech a včerejším dešti neskutečně nasáklá vodou.  Všechno ale dobře dopadlo a nikomu se nic nestalo.

 Druhou disciplínou bylo přetahování družstev hasičskou hadicí. Úkolem bylo přetáhnout soupeře a zapojit konec hadice do stříkačky PS8. Soutěžní družstva mezi sebou svedla urputné souboje a do varu dostala také všechny přihlížející a fandící diváky.

 Poslední soutěžní disciplínou byl hod prázdným pivním sudem. Házeli vždy dva členové z každého družstva.

 Všechny body se potom sečetly a bylo vyhlášeno celkové pořadí družstev, i když mottem celého odpoledne nebylo vyhrát, ale zúčastnit se a dobře se bavit. A to se také, myslím povedlo. Na závěr dostala všechna družstva diplomy a ceny a také plaketu od všechlapských hasičů na památku. Již ten den byli všichni všechlapáci pozváni na příští rok do Všechlap u Nymburka, kde budou taktéž oslavovat 110. výročí založení SDH.

 Večer následovala taneční zábava, na které hráli naši oblíbenci- skupina Šakalí dech. Pro zpestření ještě bylo připraveno noční překvapení-břišní tanečnice a ohňová show. zábava se protáhla do pozdních nočních hodin a mnozí nad ránem ulehli unaveni do stanů, aby se zotavili a připravili na cestu domů.

 Nesmíme však zapomenout ani na děti, o které se po celý den starali zástupci GIGA SPORTU. Na místním hřišti byly pro děti připraveny různé soutěže-střelba ze sportovní malorážky, slalom na koloběžkách, hod na basket balový koš a hlavně všemi tolik oblíbená trampolína, u níž děti neúnavně stály ve frontě. Dále si mohli dospělí i děti zastřílet sportovními vzduchovkami. Během odpoledne bylo vystříleno neuvěřitelné množství 3500 nábojů.

 Všem, kteří přijeli a přišli, a všem, kteří nám pomáhali s organizací celého dne, rozhodčím, moderátorovi celého dne panu Černíkovi, obsluze ve stánku s občerstvením i těm, kteří se starali celý den o zábavu dětí bychom chtěli moc a moc poděkovat. Bez nich by tento den nebylo možné uskutečnit. Doufáme, že ze Všechlap odjížděli a odcházeli všichni malí i velcí spokojeni.

 Soutěžní týmy:
 
1.místo SDH Radošovice
2.místo SDH Všechlapy nad Blanicí
3.místo SDH Zdislavice
4.místo SDH Dalovy
5.místo Olympionici
6.místo SDH Zabrušany
7.místo Všechlapy u Tábora 2
8.místo Libež-muži
9.místo Všechlapy u Nymburka
10.místo SDH Václavice-muži
11.místo Všechlapy nad Blanicí- Krásná těla
12.místo SDH Václavice-ženy
13.místo SDH Třebešice
14.místo SDH Libež-ženy
15.místo Všechlapy u Tábora 1

SDH Louňovice muži i ženy nedokončili všechny disciplíny, museli odjet ze soutěže.

  Nedělní odpoledne však nepatřilo pouze zábavě. Při zakončení soutěžního dne vzpomněli všichni z nás na tragédii posledních dní-povodně. Při té příležitosti vznikla myšlenka sbírky na pomoc obětem záplav, konkrétně na pomoc rodině velitele dobrovolných hasičů z Vlčic na Jesenicku, který se utopil při zachraňování jiných. Při sbírce bylo vybráno celkem 4010Kč. Tato částka byla zaslána na konto rodině utonulého hasiče.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poděkování

SDH Zabrušany,9. 7. 2009 18:46

Chtěl bych za SDH Zabrušany poděkovat za pozvání.
Zhodnocení jsme zveřejnili na našem webu :

http://www.sdhzabrusany.cz/drupal/node/320

a fotogalerie je umístěna taktéž na RAJCE.NET :

http://hasicizabrusany.rajce.idnes.cz/

Venca Vostrý
www.sdhzabrusany.cz
vostry.v@sdhzabrusany.cz
ICQ : 429-334-877
SKYPE : vencausa